Τι θα μάθουμε σε αυτή την ενότητα:

  • Να δίνουμε οδηγίες για να ζούμε καλύ­τερα στην πόλη και για να μετακινούμαστε σ' αυτή.
  • Να ξεχωρίζουμε τις εγκλίσεις του ρήματος.
  • Να χρησιμοποιούμε σωστά και κλίνουμε θηλυκά ουσιαστικά σε -ος και επίθετα σε -ης, -ης, -ες.
  • Να αναγνωρίζουμε τους επιρρηματικούς προσδιορισμούς χρόνου, τόπου, τρόπου.
  • Τα αριθμητικά.

Λεξιλόγιο σε αυτή την ενότητα:

  • Θεματικό λεξιλόγιο: πλανόδιοι πωλητές, χωματόδρομοι, αυτοκίνητα, ηχορύπανση, συγκοινωνία,   ύπαιθρος, πόλη, πολιτισμός, πολιτιστική ζωή, εκδηλώσεις, καλλιτεχνικά γεγονότα, αφίσα, παράσταση, κινηματογράφος, δημαρχείο,  μετρό, λεωφόρος, λεωφορείο, χάρτης, σταθμοί, διαδρομή, στάση, γραμμή, αφετηρία, τέρμα, αστικός, κυκλοφορία,  κίνηση, θόρυβος, πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα.
  • Οικογένεια λέξεων:
    • ήχος + … (ηχογραφώ, ηχορύπανση, ηχόχρωμα κτλ.)
    • οδός + …(οδόστρωμα, οδηγός κτλ.)

'Αννα Δεϊμέζη Καλιότσου

Η 'Αννα Δεϊμέζη Καλιότσου γεννήθηκε κοντά στην Ομόνοια το 1930 και έζησε τα παιδικά και νεανικά της χρόνια στη Δεξαμενή. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία και δίδαξε για τριάντα οκτώ χρόνια σ' όλες τις τάξεις του Δημοτικού. Κυρίως ασχολήθηκε με τον τρόπο διδασκαλίας της πρώτης ανάγνωσης.
Έργα της: Φυτά της πατρίδας μας, Ζώα της πατρίδας μας, Φυτά και ζώα της πατρίδας μας, Ξανθίππου 5, Τα γκρίζα χρόνια.

Βιβλιοnet

Η Πόλη

Η Πόλη είναι ένας μεγάλος και μόνιμος οικισμός με πολλά σπίτια, κατοίκους και διάφορες διοικητικές, οικονομικές ή άλλες υπηρεσίες. Οι πόλεις έχουν γενικά εκτεταμένα συστήματα στέγασης, μεταφορών, αποχέτευσης, υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, χρήσης γης και επικοινωνίας. Η πυκνότητά τους διευκολύνει την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων, κυβερνητικών οργανισμών και επιχειρήσεων, μερικές φορές ωφελώντας διαφορετικά μέρη στη διαδικασία.

Η λέξη "πόλη" προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη "πόλις" (σύνολο μεγάλου αριθμού οικημάτων ή/και πολιτών). Στην Ελλάδα ένας οικισμός για να χαρακτηριστεί ως πόλη πρέπει να έχει τουλάχιστον 10.000 κατοίκους, ωστόσο σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, δεν υφίσταται τέτοιος διαχωρισμός.

Μια πόλη αποτελείται συνήθως από τις κατοικημένες, βιομηχανικές και επιχειρησιακές περιοχές μαζί με τα διοικητικά κτίρια και περιοχές, που μπορούν να αφορούν μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή

Καταλαβαίνω τις δύσκολες λέξεις του κειμένου

  • Δεξαμενή: περιοχή του Κολωνακίου.
  • Νεοκλασικά σπίτια : διώροφα συνήθως σπίτια που χτίζονταν στην Ελλάδα από τα μέσα περίπου του δέκατου ένατου έως και τις αρχές του εικοστού αιώνα σύμφωνα με το νεοκλασικό αρχιτεκτονικό ρυθμό. Τέτοια σπίτα συναντάμε σήμερα σε συνοικίες της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Aποτελούν στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
  • Πλανόδιος, -α -ο (επιθ. πλάνος [αυτός που περιπλανιέται, δηλαδή που τριγυρίζει] + οδός) : αυτός που περιπλανιέται, δηλαδή που τριγυρίζει διαρκώς, στους δρόµους.
  • Το πανέρι: µεγάλο και ρηχό καλάθι που το χρησιµοποιούσαν κυρίως παλιότερα για να κουβαλούν τρόφιµα.
  • Το σούρουπο: το διάστηµα της ηµέρας αµέσως µετά τη δύση του ήλιου και µέχρι να νυχτώσει τελείως.

Επαγγέλματα που χάθηκαν

Σε διάφορες εποχές κάθε κοινωνία διαμορφώνει τα επαγγέλματα της σύμφωνα με  τις ανάγκες της. Με το πέρασμα του χρόνου και την τεχνολογική εξέλιξη πολλά επαγγέλματα ή χάθηκαν ή ασκούνται πλέον από ελάχιστους. Πρεσβευτές μνήμης κάποιες φωτογραφίες, ιστορίες παππούδων και πληροφορίες από τα διαδίκτυο, απέμειναν για να μας τα θυμίζουν τις παλιές εκείνες εποχές και τα επαγγέλματα που τα βλέπουμε πού και πού μέσα απ’ τις παλιές ελληνικές ταινίες.

Πολιτισμός ονομάζεται το σύνολο των υλικών, πνευματικών, τεχνικών επιτευγμάτων και επιδόσεων, που είναι αποτέλεσμα των δημιουργικών δυνάμεων και των ικανοτήτων του ανθρώπου και που εκφράζεται ιστορικά στους τύπους και στις μορφές οργάνωσης και δράσης της κοινωνίας καθώς και στη δημιουργία (υλικών και πνευματικών) αξιών.

πηγή: Λεξικό της κοινής νεοελληνικής

Καταλαβαίνω τις δύσκολες λέξεις του κειμένου

  • πολιτιστική ζωή: το σύνολο των εκδηλώσεων που οργανώνονται σε ένα μέρος και σχετίζονται με τον πολιτισμό.
  • όπερα δωματίου: η όπερα είναι σαν ένα θεατρικό έργο με μουσική και τραγούδι. Οι καλλιτέχνες που παριστάνουν τους ήρωες του έργου δε μι­λάνε αλλά τραγουδάνε, ενώ υπάρχει και μια ολόκληρη ορχήστρα που παί­ζει διαρκώς μουσική. Συνήθως, οι όπερες είναι πολύ εντυπωσιακά έργα, με πλούσια σκηνικά, που παίζονται σε μεγάλους ειδικούς χώρους. Η όπε­ρα δωματίου είναι ένα είδος όπερας που παρουσιάζεται σε μικρές αίθου­σες.
  • μουσική δωματίου: μουσική σύνθεση για λίγα μουσικά όργανα που προο­ριζόταν να παίζεται σε μικρές αίθουσες.
  • «Δημήτρια»: κύκλος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που πραγματοποιού­νται κάθε Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη και οφείλουν το όνομά τους στον πο­λιούχο της πόλης, τον Άγιο Δημήτριο.
  • το φεστιβάλ (άκλιτο ουσ.): σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που σχετί­ζονται με ένα συγκεκριμένο καλλιτεχνικό αντικείμενο, όπως το τραγούδι, ο κινηματογράφος, το θέατρο, το βιβλίο κτλ. Τα φεστιβάλ οργανώνονται από κάποιο φορέα (δήμο, υπουργείο, εφημερίδες κτλ.) και γίνονται κάθε χρόνο την ίδια εποχή και συνήθως στον ίδιο χώρο.
  • η συμπρωτεύουσα: η ονομασία της Θεσσαλονίκης ως δεύτερης σε μέγεθος και σημασία πόλης της Ελλάδας. Το ουσιαστικό αυτό δεν το χρη­σιμοποιούμε στον πληθυντικό αριθμό, γιατί περιγράφει μόνο τη Θεσσα­λονίκη.
  • τουριστική προβολή: η προσπάθεια που κάνουν σε κάθε τόπο ο δήμος, η νομαρχία κτλ. προκειμένου να πληροφορήσουν τους ξένους για τις ομορ­φιές, τα αξιοθέατα του τόπου και για όλες τις ενδιαφέρουσες δραστηριό­τητες με τις οποίες μπορούν να ασχοληθούν όσοι έρθουν σε αυτόν, ώστε να τους πείσουν να τον επισκεφτούν.

Τα Δημήτρια είναι πολιτιστικός θεσμός της Θεσσαλονίκης, προερχόμενος από την αρχαιότατη εμποροπανήγυρη που πραγματοποιούνταν έξω από τη Χρυσή Πύλη της πόλης, στη σημερινή Πλατεία Δημοκρατίας, και έφερε το όνομα του αγίου Δημητρίου που είναι ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης.
Στη σύγχρονη εποχή οι εκδηλώσεις έχουν διάρκεια 4 μήνες και συγκεκριμένα από το Σεπτέμβριο ως το Δεκέμβριο. Φιλοξενούνται σε όλους σχεδόν τους χώρους πολιτισμού της συμπρωτεύουσας.
Ο θεσμός έχει την προέλευσή του στην παράδοση να ανταλλάσσονται τα προϊόντα της ενδοχώρας με τα θαλασσινά προϊόντα, κατά την εποχή του Βυζαντίου και συγκεκριμένα από τον 10ο αιώνα μ.Χ. Ονομάζονταν «Δημήτρια» διότι πραγματοποιούνταν κατά τις ημέρες εορτασμού της μνήμης του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου. Η πανήγυρη με την ονομασία αυτή άκμασε τον 14ο αιώνα, τον επονομαζόμενο και «χρυσό αιώνα» της Θεσσαλονίκης. Αρχικά η γιορτή αυτή είχε κυρίως θρησκευτικό και εμπορικό χαρακτήρα. Παράλληλα όμως ο λαός της πόλης κατά τα «Δημήτρια» έβρισκε πολλές διασκεδάσεις και ευκαιρίες ψυχαγωγίας με σχοινοβάτες, γελωτοποιούς, μίμους και θεατρίνους οι οποίοι γύριζαν τις αγορές και τις γειτονιές. Επίσης κατά τη γιορτή, σύμφωνα με τις πηγές, παρουσιάζονταν θεατρικά έργα του αρχαιοελληνικού δραματολογίου καθώς και διαλέξεις φιλοσόφων και λογίων. Η ακμή αυτή επιβραδύνθηκε ιδιαίτερα από την πολιορκία των Οθωμανών, από το 1422 έως και το 1430, χρονιά άλωσης της πόλης.
Ο θεσμός των Δημητρίων αναβίωσε το 1966 με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και συνεχίζεται ανελλιπώς ως σήμερα. Περιλαμβάνει μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, εκθέσεις (ζωγραφικής, γλυπτικής, κατασκευών κλπ.), όπως επίσης και την οργάνωση συνεδρίων.
Χαρακτηριστικός για την αποδοχή που έχει ο θεσμός είναι ο αριθμός των εκδηλώσεων, οι οποίες ξεπερνούν τις 100 ετησίως. Οι εκδηλώσεις γίνονται με τη συνεργασία των σημαντικότερων πολιτισμικών και εικαστικών φορέων της πόλης.

πηγή: Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η μετακίνηση των πολιτών, μέσα στις πόλεις, διασφαλίζεται, από τις αστικές συγκοινωνίες. Στις μεγάλες πόλεις, η μετακίνηση, με τα πόδια, είναι, συχνά, αδύνατη, λόγω μακρινών αποστάσεων. Έτσι, γίνεται απαραίτητη η ύπαρξη υποδομών, η ύπαρξη μέσων μαζικής μεταφοράς των πολιτών, στα διάφορα σημεία των πόλεων.

Ακόμη και η ύπαρξη των μέσων μαζικής μεταφοράς η μετακίνηση είναι  για πολλούς ανθρώπους μια δύσκολη διαδικασία. Γι' αυτό είναι χρήσιμη η χρήση των χαρτών είτε αυτοί είναι σε έντυπη μορφή είτε σε ψηφιακή μορφή ( εφαρμογές κινητών, tablet ή συσκευών gps).

Καταλαβαίνω τις δύσκολες λέξεις του κειμένου

  • το υπόμνημα (ουσ.): μικρός πίνακας που συνήθως βρίσκεται στο κάτω μέρος ενός χάρτη και επεξηγεί διάφορα σύμβολα που χρησιμοποιούνται σε αυτόν.
  • γραμμή κορμός: γραμμή λεωφορείου που συνδέει το κέντρο ενός δήμου των προαστίων με το κέντρο της Αθήνας.
  • κεντρική γραμμή: γραμμή λεωφορείου που συνδέει περιοχές του δήμου της Αθήνας ή γειτονικών δήμων με το κέντρο της Αθήνας.
  • τοπική γραμμή: γραμμή λεωφορείου που κάνει διαδρομές σε κάποιο δήμο των προαστίων της Αθήνας, δηλαδή των περιοχών που βρίσκονται έξω από το κέντρο, και συνδέεται με μια γραμμή κορμό ή με ένα σταθμό του μετρό ή του προαστιακού σιδηροδρόμου.
  • ο δακτύλιος (κυκλοφοριακός): η κεντρική περιοχή της Αθήνας, όπου επιτρέπεται η κίνηση ορισμένων ιδιωτικών οχημάτων κάθε μέρα (μονά-ζυγά), με σκοπό τον περιορισμό της μόλυνσης της ατμόσφαιρας και τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας.

Μετρό...

Το Μετρό ή Μητροπολιτικός Σιδηρόδρομος είναι ένα σιδηροδρομικό σύστημα μαζικής μεταφοράς των μεγαλουπόλεων. Η λέξη είναι ελληνικής προέλευσης, μετρό  ( <  γαλλική métro  <  métropolitain < métropole,  μεγάλη πόλη  <  μητρόπολη) και χρησιμοποιήθηκε το 1900 στο Παρίσι για πρώτη φορά σε σχέση με σιδηρόδρομο (Métro de Paris).
Ιστορία 
Το πρώτο Μετρό που λειτούργησε ήταν το Μετρό του Λονδίνου και το πρώτο στην ηπειρωτική Ευρώπη το Μετρό της Βουδαπέστης. Στην Ελλάδα ο Σιδηρόδρομος Αθηνών Πειραιώς μετατράπηκε σε Μετρό το 1907. Η Αθήνα το 2000 απέκτησε επίσης δίκτυο υπόγειου Μετρό, με την γραμμή 2 και 3 της Αττικό Μετρό. Υπό μελέτη είναι και μία τέταρτη γραμμή. Υπό κατασκευή βρίσκεται τώρα το δεύτερο δίκτυο μετρό στην Ελλάδα, αυτό της Θεσσαλονίκης.

Καταλαβαίνω τις δύσκολες λέξεις του κειμένου

  • το προάστιο (ουσ.): κατοικημένη περιοχή που βρίσκεται μακριά από το κέντρο της πόλης, αλλά αποτελεί τμήμα της.
  • στην καρδιά της πόλης: στο κέντρο της πόλης, εκεί που εκτυλίσσεται η ζωή της.
  • επίπονος, -η, -ο (επίθ.): αυτός που γίνεται με κόπο και προκαλεί μεγάλη κούραση.
  • αποπνικτικός, -ή, -ό (επίθ.): αυτός που προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή.
  • οι μεγάλες πόλεις υιοθέτησαν το μετρό: οι μεγάλες πόλεις είδαν πόσο ωφέλησε την κυκλοφορία η κατασκευή του μετρό στο Λονδίνο και ακολούθησαν το παράδειγμά του.
  • το μετρό (ουσ. άκλ.): υπόγειος σιδηρόδρομος που κινείται με ηλεκτρική ενέργεια και εξυπηρετεί τους επιβάτες στις μεγάλες πόλεις. Η λέξη μετρό χρησιμοποιείται πλέον από όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά προέρχεται από τη γαλλική λέξη métro, που, είναι συντόμευση της λέξης métropolitain.
  • μείωση κυκλοφοριακού φόρτου: περιορισμός του κυκλοφοριακού προβλήματος στις πόλεις (ως αποτέλεσμα της χρήσης του μετρό).
  • ο μετροπόντικας (ουσ.): ένα πολύ μεγάλο μηχάνημα, που χρησιμοποιείται για να σκάβει τις σήραγγες απ’ όπου θα περάσει το μετρό. (Η λέξη αυτή είναι σύνθετη από τη λέξη μετρό και τη λέξη [τυφλο]πόντικας και περιγράφει το μηχάνημα που σκάβει μέσα στη γη όπως σκάβει ο ποντικός.)
  • ενδιάμεσοι σταθμοί: οι στάσεις που κάνουν το μετρό, το τραμ και το τρένο σε όλη τη διαδρομή τους από την αφετηρία έως και πριν το τέρμα, π.χ. Η ταχεία από Αθήνα για Θεσσαλονίκη έχει μόνο δύο ενδιάμεσους σταθμούς, έναν στο Λιανοκλάδι κι έναν στη Λάρισα.

Αναλυτικός χάρτης του Αττικό Μετρό με τις συγκοινωνιακές γραμμές, τόσο του μετρό όσο και του ΗΣΑΠ. ​Περιλαμβάνει ακόμη και τις υπό κατασκευή προεκτάσεις των γραμμών του Μετρό.

Φωτογραφίες από το Μετρό της Αθήνας

Πώς κατασκευάστηκε το πρώτο Μετρό στον κόσμο

Scroll to top